zondag 17 augustus 2014

Worden wie je bent

'Worden wie je bent' - het was de slogan van de Vrije School, waarop ik mijn kinderjaren en jeugd heb doorgebracht. Wat een onzin, dacht ik toen. Je bent toch gewoon wie je bent?
Je hoeft toch niet jezelf te worden?


Gaandeweg de jaren merkte ik steeds vaker dat het soms niet meevalt om jezelf te zijn.
Dat wil zeggen dat je je eigen normen en waarden, je eigen behoeften, principes en wensen in het leven, vrij kan uitdragen in de maatschappij. Dat je bij jezelf kan blijven in alles wat je doet. Uiteraard kom je in je leven voortdurend in aanraking met de andere mensen die ook deelnemen aan die maatschappij. En die mensen hebben ook hun eigen normen en waarden, hun eigen behoeften, principes en wensen in het leven, die ze willen uitdragen.
In hoeverre pas je je dan aan als je samen gaat werken, samen iets wilt opbouwen, zoals een relatie, een gezin, een bedrijf of een nieuw product. Consessies doen hoort bij het leven, maar de mate waarin je consessies doet heb je zelf in de hand.

Nu ik moeder ben geworden en kijk naar mijn zoon, zie ik hoe hij nog zijn eigen, pure zelf is.
Hoe hij gretig het leven omarmt en zich in elk avontuur stort. Met oneindig veel liefde geeft hij alles. Met grote ogen aanschouwd hij alles om zich heen, wetend dat hij daardoor kan groeien, zich kan ontwikkelen en iedere dag weer meer kan dan de dag ervoor.
Maar nu al brengen wij hem, als ouders, onze normen en waarden bij. We behoeden hem voor het vallen van een onnodige flinke buil en leren hem zich aan te passen, zodat hij in de maatschappij wordt geaccepteerd en opgenomen zonder al te veel beschadigd te raken.
Nu al leren we hem hoe hij zich moet gedragen als hij iets voor elkaar wil krijgen.
Langzaam maar zeker wordt ook hij geconditioneerd door de mensen om hem heen en de dingen die hij meemaakt. Totdat hij zich later, net als z'n moeder, op een mooie dag afvraagt wie hij nu eigenlijk zelf is. Waar staat hij zelf voor en past het leven dat hij leeft daarbij?

Het is logisch dat je je vormt door je omgeving en de gebeurtenissen die op je pad komen.
Het zorgt ervoor dat je blijft groeien en je je blijft ontwikkelen en dat er nieuwe kansen voorbij zullen komen. Maar de keerzijde is dat je tot de ontdekking kunt komen dat de weg die je gaat niet meer bij je past. Dat je op een zijspoor bent belandt en terug moet naar de grote weg: naar jezelf. En op dat moment realiseer je je dat je weer wilt worden wie je bent.

Foto: http://www.mixedgrill.nl/wp-content/uploads/2013/10/illusion2.jpg




Geen opmerkingen:

Een reactie posten